Locul fascinant din România: aici poți vedea animalul biblic ce supraviețuiește de mii de ani, doar la noi

de: Mădălina Bahrim
15 12. 2022

Există un loc în România care este unic în întreaga lume, prin numeroasele specii de reptile ce își au casa aici. Unii asimilează șerpii de aici cu șarpele biblic, dat fiind faptul că vorbim despre specii de șerpi ce au supraviețuit mii de ani în regiunea respectivă.

Este vorba despre rezervația ”Dealul lui Dumnezeu”, situată la câteva zeci de kilometri de Iași, mai exact la o distanță de 35 de kilometri de frumoasa așezare, la Movileni.

„Dealul lui Dumnezeu este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 579 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă depresionară (în regiunea bioegeografică continentală) în sudul Dealurilor Moldovei (pajiști stepice, mlaștini, turbării, terenuri arabile, tufărișuri) ce adăpostește și protejează o reptilă (endemică pentru țara noastră) din specia Vipera ursinii ssp moldavica, cunoscută sub denumirea de viperă-de-stepă, specie aflată pe lista roșie a IUCN”, conform Wikipedia.

Vipera de stepă moldavă

Chiar are legătură cu Biblia?

Ei bine, desigur că teorii sunt multe și e dificil să se identifice gradul lor de veridicitate, cert este că legendele locului vorbesc despre faptul că șerpii de aici ar fi urmașii celui biblic.

500 de specii de șerpi supraviețuiesc aici și, fiind vipere de stepă, sunt veninoase, iar întâlnirea cu ele poate fi fatală pentru un om, mai ales că sunt dificil de identificat în raza vizuală, ele camuflându-se cu o tenacitate ieșită din comun. Aceste vipere par a fi pictate în peisajul local și doar un ochi avizat poate să-și da seama dacă pe o piatră, la soare, stă o viperă sau e o creangă de copac, atât de bine știu să se ascundă!